divendres, 3 de febrer del 2017

"PENSAR L'AMOR, PENSAR L'EXISTÈNCIA"/KIERKEGAARD

El passat dia 10 de gener a la Biblioteca Vila de Gràcia, Laura Llevadot, professora de Filosofia de la UB, fa oferir aquesta conferència dintre del cicle "L'aventura de conèixer; imaginació i poder. Que hi diu la Filosofia"

Comença amb aquest aforisme. "El poder és allò que fa que siguem com som" En l'experiència de l'amor ens retratem; ens definim. Esdevenim qui som. S'experimenta la temporalitat. En les relacions d'amor ens hi juguem la vida. 

¿Com vull viure jo?, pregunta subjectiva que deixa fora els coneixements de psicologia, economia, etc. que donen receptes preestablertes.

Soren Kierkegaard senyala tres àmbits d'existència:

1,. Ètic: Si troba bé amb les normes socials establertes. Exemple, el matrimoni burgès. Equival a triar-se un mateix. Triar allò que et permetrà seguir triant. Es tria viure en parella.

2. Estètic: Parlem de Don Joan, de Faust, de l'amor eròtic. Planteja: Tant si tries casar-te com si no, t'empenediràs.

Don Joan és esclau de si obté o no l'objecte que desitja. El seu estat d'ànim depèn d'això.
El desig s'oposa al poder.

3.- Religiós: Deure absolut amb la norma. Exemple: Abraham i la seva creença en la virtut de l'absurd.
Creure és creure en el impossible. Creure en el possible és un càlcul.

Triem a l'objecte que em retorna la imatge de mi mateix.

Amor preferencial, analogia amb el capitalisme: em relaciono amb l'altre perquè n'obtinc un benefici.

Relacionar-te amb algú diferent, per creença, en el secret de l'altre. Estima a l'altre com Abraham estima a Déu. Donar sense saber.

2 comentaris:

  1. Huy, huy, huy. O jo estic molt espés avui, o és que soc més elemental. Pensar és molt difícil, i pensar tant encara ho és més. Agraeixo tots aquests pensaments, però crec que no serviria per filòsof.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pensar tant, com dius, no és tampoc lo meu. Sovint penso quue moltes teories filosòfiques desenvolupades en centenars de pàgines es podrien resumir en un parell o tres d'aforismes ben coneguts. De tota manera, entre tanta paraula i raonaments, en conferències com aquesta i altres similars, pots arribar a trobar aquella idea, anècdota o conclusió que val la pena guardar.

      Elimina