divendres, 17 de febrer del 2017

"CURA I TECNOLOGIES: IMPLICACIONS ÈTIQUES I POLÍTIQUES"


Lucy Suchmann membre de la Universitat de Lancaster i del Centre for Sciencie Studies, va oferir aquesta conferència el dia 19 de gener de 2017 al Palau Macaya de Barcelona, dintre del projecte "En mans de màquines" de la UAB.

Comença amb dues preguntes:

1.- En què ens basem quan diem que no hi ha prou recursos per finançar cuidadors humans per a la gent gran?

2.- Basant-se en que acceptaríem que els cuidadors-robots són la solució?.

Avui, a Texas, s'està perfeccionant un robot, entre la Universitat i IBM, que asseguren que farà les funcions de cuidador amb molta eficiència.

La conferenciant explica les evidents diferències entre un cuidador humà i un robot, per perfecte que pugui arribar a ser. L´humà proporciona contacte visual i cura en la manera d'atendre.
El robot és molt fred i distant inclús físicament (parlem 'per exemple del subministrament de medicaments).

Trobem antecedents dels robots humanoides en els autòmats, la mecànica i l'Alquímia.

Els autòmats van ser un espectacle per a la gent. En el món àrab ja se'n troben en el segle XII.

Actualment ja tenim un robot anomenat Kysmet, que pretén incorporar emocions a les seves funcions. Respon a canvis d'entonació de la veu i de moviments facials i ell canvia l'expressió de la seva cara.

Mertz és un altre robot que va aprenent a partir de l'experiència que l'envolta i va donant respostes lògiques.

Gibo és un altre robot, que té un vídeo a You Tube rodejat d'una família típica nord-americana, on el robot és l'element central. La família representa el món que desitjaria un "Gibo". El vídeo incorpora una petició de fons a la gent per desenvolupar el projecte de la incorporació dels robots a la vida quotidiana.

Està en marxa la creació de robots que fan de majordoms o personal domèstic. Google assegura que el que està fabricant, l'any 2020, serà capaç de cuinar.

Pels robots, el seu entorn eficient és, per exemple, les línies de fabricació en sèrie. L'entorn domèstic és molt més complex.

Les persones que necessiten assistència, necessiten companyia. Ha de ser possible donar serveis d'atenció humana i no per robots. S'han de plantejar solucions en aquesta direcció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada