diumenge, 8 de gener del 2017

"SABER, FER COMPRENDRE" - "SET PROPOSTES PER A LA PROPERA QUINZENA"


Dia 29-11-16 al CCCB. Ponent: Manel Ollé: escriptor i professor universitari d'Història i cultura de la Xina a la Universitat Pompeu Fabra.

La xarxa tendeix al placebo i al miratge i les pràctiques dominants imposades. Cal escapar d'això. Cal capacitat de resposta i la reacció.

1.- Apertura i eixamplament d'horitzons. Apertura disciplinar; apertura generacional; aspiració a sortir de la zona de confort (militàncies i dogmatismes).

Els euro-americans mirem en fora de forma condescendent; des d'una presumpta superioritat. No sortim mai de la closca dels temes. Hi ha un "jasemenfot" subjacent. Ho convertim tot en un parc temàtic.

És necessari mirar tots els fenòmens des del punt de vista històric; les migracions, els refugiats...els d'abans, però també els d'ara mateix.

Comprendre no vol dir mirar la història. Trobem racisme, paternalisme. Hi ha tancament mental i surten populismes, etc.

2.- Conèixer a fons cultures com la xinesa val la pena. Coneixerem peculiaritats i maneres d'afrontar problemes similars als nostres. Cal confrontar aquella cultura amb la nostra. Tot ajuda a conèixer el present.

3.-  Independència crítica. Treballar al marge dels mitjans de mediatització. Escoltar a historiadors, filòsofs i literats és necessari per millorar la societat.

Les humanitats són una peça clau.

4.- "Conversa" amb els coetanis i amb els antics. Fer contemporanis els cànons antics. Escolta atenta i profunda amb tothom per lluny que estiguin en qualsevol aspecte.

5.- "Referencialitat": Necessitat de la projecció social per portar la reflexió a la conversa. Això proporciona efectes multiplicadors. Capacitat de generar discurs i debats.

Critica a la Universitat que només prima les publicacions en determinades revistes influents (àmbit Ibex-35). Es donen subvencions a universitats privades. Es penalitza escriure llibres o fer traduccions.

6.- "Radicalitat": fer del tot el que fem. No quedar-se en la tebior ni a mitges. Anar més enllà del joc. És millor el silenci que la gesticulació vana. Voluntat de no trair la complexitat.
Aportacions innovadores (espais alternatius). Escapar del establert institucionalment.
Humor i sàtira també radicals.

7.- "Inacabament" germinal/productiu: no donar res per acabat.

1 comentari:

  1. Val molt la pena seguir els consells de la gent que en sap.
    Encara que, en el meu cas, de vegades em sembla que no és possible incrustar-nos del tot en cultures com aquesta (la xinesa), per les grans diferències que semblen insalvables. Però almenys és bo intentar-ho.

    ResponElimina