El dia 24 de novembre de 2016, al Palau Macaya, Salvador Masip, professor de biologia molecular i cel·lular de la Universitat de Leicester i Núria Terribas, advocadessa i directora de la Fundació Víctor Grífols van oferir aquest debat, actuant de moderador el periodista Lluís Reales.
Salvador Masip és també l'autor del llibre "Jugar a ser déus".
El mateix Masip comença la seva intervenció preguntant a l'audiència que faria la gent si la ciència els oferís immunitat al càncer pels seus futurs fills. La resposta va ser d'acceptació per part del cent per cent.
Quan va preguntar que faríem si hi hagués la possibilitat de poder decidir sobre la intel·ligència, el color dels ulls o l'alçada dels fills, la resposta no va ser, ni molt menys unànime. Aquí, ell va senyalar que els límits els ha de trobar la societat.
Núria Terribas va explicar que els consensos ètics no es poden aconseguir a escala global i si en l'àmbit de país individual. La Xina, per exemple no te marc regulador. Menciona la tècnica de Knsper sobre l'ADN, a través de la qual es pot treure i canviar un gen de manera relativament senzilla segons els assajos clínics actuals.
Ens frenen les lleis i el risc que passi alguna cosa inesperada. A tenir en compte que les noves tècniques només estaran a l'abast de la gent amb més diners. D'altra banda, això sempre ha passat; per exemple amb els antibiòtics quan es van començar a utilitzar.
Cal considerar la diferència entre curar i millorar.
Sobre les cèl·lules mare la qüestió és que les millors són les dels embrions. Ara s'utilitzen la d'embrions fracassats en els processos de reproducció assistida.
Alerta sobre els tests genètics que ja es poden fer a través d'internet que finalment el metge interpreta com una previsió del risc estadístic, el qual és una veritat relativa.
Anem a la lectura de l'ADN per saber tota la informació de les persones i donar tractaments.
Els mitjans de comunicació, sovint creen falses expectatives. Caldria que fossin més objectius i tenir més coneixements del tema.
Una alerta més: els centres de recerca demanen "titulars" als científics!
Tema delicat el d'aquesta conferència, i més amb la de sensibilitats que conflueixen en un auditori. Crec que has fet un bon resum en la teva ressenya. Gràcies.
ResponElimina