dilluns, 16 de gener del 2017

"ESTUDIS DEL MALESTAR" - DETERIORAMENT I DESPRESTIGI DE L'ESTAT DEL BENESTAR


El dia 12 de desembre passat, al Palau Macaya va anunciar aquesta conferència a càrrec de José Luis Pardo, amb aquesta introducció:

"L'erosió de l'estat del benestar es va gestar durant els anys de bonança econòmica i s'ha consumat amb la crisi. Avui vivim en les antípodes, en l'estat del malestar. Què ens ha portat fins aquí?

A càrrec de: José Luis Pardo, catedràtic de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid i autor de l'assaig "Estudis del malestar"".

Després de la II Guerra Mundial es va signar, a més de la pau militar, l'acord per la pau social que va ser el fonament polític de la segona meitat del segle XX.

El desprestigi de l'estat del benestar comença abans de la crisi del 2008. El pacte social es qualifica de poc acceptable des de la lògica econòmica. Es diu que pot propiciar la "gorroneria". Aquest plantejament va anar guanyant adeptes influents com, per exemple Margaret Thatcher.

Des del neoliberalisme es diu que els estats hagueren de gestionar-se com negocis. Es critica tot el que és públic i l'excessiu proteccionisme. Els "paganos "miren als "gorrones" com a elements perillosos que cal treure fora del sistema.

L'enfrontament social corresponent es veia com un incentiu a la competitivitat.Es veia venir un nou paradigma: Tot canviarà. La realitat ha estat que en comptes de que el nou paradigma portés a guanyar més diners, com alguns creien, va esclatar la crisis.

Es va polititzar el malestar. La identitat és per definició antagònica. Sempre ha d'enfrontar-se a l'enemic. Així que hi ha verdadera política quan hi ha antagonisme. El Pacte Social, diuen molts, falsifica aquesta realitat. Nega la violència que està en l'origen de tots els drets.

Estem destruint el model antic de la política però no es crea un nou model. Resulta que calen "paganos" i "gorrones". La conclusió del conferenciant és que és necessària la política més l'economia i l'economia amb política.

Si us interessa escoltar tota la conferència (37 minuts), aquí teniu el vídeo:

1 comentari:

  1. Un cop vist el vídeo sencer (i els vostres clatells), és d'admirar la teva capacitat de síntesi per resumir la conferència en el teu text.
    Gràcies.

    ResponElimina