divendres, 23 de desembre del 2016

"SABER, FER, COMPRENDRE" 2ª SESSIÓ - DAVID CASASSAS


El dia 15 de novembre de 2011, al CCCB, dintre del cicle "Saber, fer, comprendre", David Casassas, professor de la UB, autor dels llibres "La ciudad en llamas" i "Boreal invierno austral"(poemari); membre de l'Ateneu Roig i de la Plataforma Desk, va oferir aquesta conferència en què va fer un elogi de la lentitud per trobar l'essència de les coses, en contra dels comportaments accelerats que predominen ara mateix en la nostra societat.

Reivindica: l'atenció com observació conscient; la lentitud i la presencia; la interrelació i la mirada lenta i pacient; la reapropiació del temps i la realitat.

Sobre la presencia l'entén com estar-s'hi, per avorrir-nos o per observar els fenòmens des de l'espai que hem fet nostre.

Parla negativament del capitalisme acadèmic, que comporta el productivisme, la rapidesa i el finalisme.

Partint de la base que, segons ell, el món "va a hòsties" i no "a petons" ni amb el "parlant la gent s'entén", proposa la conquesta de l'espai públic, els ateneus, les revistes, les aules, a més de l'assalt a les institucions... Projecte "sin permiso".

Defensa la creació de la Renda bàsica.

Sobre la interrelació reivindica el concepte "Ciències socials" sense fragmentació. Posa com a exemple que en l'estudi històric de la cacera de bruixes es fa antropologia, economia, política, etc. a l'hora.

La pobresa i la precarietat també és una palanca d'activació per crear la nostra vida a partir, per exemple de l'autogestió, el cooperativismeo o els projectes propis. Condicions materials necessàries i condicions simbòliques.

Sobre els mercats diu que no s'ha de fer anatema d'aquests. El que s'ha de reivindicar és la capacitat de decidir quan volem que hi hagi mercat o no. Considera degradant la despossessió capitalista que ens obliga a vendre la nostra força de treball.

Sobre la flexibilitat: hem passat de "la feina per a tota la vida" a "tot a bocins" que equival a la precarietat.

La precarietat és diferent de la flexibilitat. La precarietat pot matar; en canvi la flexibilitat pot ser un valor important per configurar unes vides obertes. "Rebre segons les teves necessitats i aportar segons les teves facultats".

Acaba dient "Ens atrevirem a conèixer, a comprendre i a fer?

En el torn de preguntes, comenta en positiu, les mesures econòmiques i socials que en el seu temps va aplicar el president nord-americà Roosvelt, que van aportar millores substancials a la gent i al país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada