El 16/11/16, al Palau Macaya, Oriol Nelco, professor de Geografia de la UAB i Salvador Rueda, director de BCNecologia, amb la moderadora Núria Iceta, van oferir aquesta conferència dintre del cicle "Ciutats més humanes".
Al món, actualment més d'un 50% de les persones viuen a les ciutats; és a dir uns 3.700 milions.
Els reptes que suposa aquesta situació són:
La funcionalitat.
La desigualtat/equitat
La sostenibilitat
La necessitat d'un govern (el més decisiu dels 4)
Per la funcionalitat s'han de combinar tots els elements necessaris en les proporcions adequades. Posa la metàfora de la "paella". Arròs, aigua i resta de components, tots en les proporcions degudes per obtenir una bona menja.
L'augment excessiu del tràfic a les ciutats està provocant, a Barcelona, 3.000 morts prematures anuals per contaminació i 40 morts per accident. Problemes respiratoris: bronquitis i asma; problemes cardiovasculars, al·lèrgies... Tot per la contaminació. Cal, doncs, el replantejament de la mobilitat.
Per afavorir el transport públic es fa necessària la concentració. Cases aïllades, o grups de cases disseminades van en contra d'aquest afavoriment.
Sobre la desigualtat: la segregació de les persones dintre la ciutat per raons de renda, raça o religió porten tard o d'hora a l'enfrontament. La solució és la barreja equilibrada. Barcelona, encara que millorable, és en aquest sentit un bon model.
Cal treballar per aconseguir l'eficiència, per exemple, utilitzant energies renovables i fomentar l'autosuficiència.
Per afavorir la cohesió social cal conviure en els mateixos espais de la millor manera possible i sense por, a través, per exemple, d'una adequada política d'habitatge.
Sobre la governança. Partien del principi que el comportament de les persones, en general, és més d'animals que d'animals socials.
La desigualtat equival a l'asimetria entre capital i treball. La globalització ho ha accentuat. El capital és belluga a gran velocitat, més que les persones. S'hi han produït disminucions dels drets laborals i socials. S'estan produint diferències de fins a 8 anys d'esperança de vida en funció del barri.
Cal recuperar els acords socials de mitjans del segle XX.
Comentaris il·lustratius: la resistència a la unió dels dos trams de tramvia que hi ha actualment a Barcelona, és en part deguda a la que exerceixen els que no volen barrejar la gent de La Mina amb la dels barris "guapos".
La creació de les super-illes és una solució per a la millora de la ciutat. La del Born, és exemple per a molts especialistes d'altres països. Cal estendre a tota la ciutat aquest model perquè no hi hagi super-illes escasses i privilegiades.
Amb l'Oriol Nel.lo, a la seu de Ciutadans pel Canvi, havíem tingut interessants converses sobre el tema que ens descrius. Suposo que combinat amb l'altre conferenciant, la sessió devia ser profitosa.
ResponElimina