dissabte, 17 de desembre del 2016

"L'ÈTICA EN ELS SERVEIS SOCIALS: JUSTÍCIA, CURA I BENESTAR"


El 7/11/2016, la filòsofa Begoña Román, presidenta del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, va oferir al Palau Macaya de Barcelona aquesta conferència.

Començà per matisar les definicions d'ètica i moral, que sovint es confonen en considerar-les erròniament sinònimes.

L'ètica és pensada i la moral, viscuda. L'ètica és filosofia sobre les morals. És la reflexió crítica sobre per què ho "has de fer". La resposta ha de ser un argument, ja que fer el que s'ha fet sempre ens pot deixar satisfets només per això.

L'ètica sobre el fet d'ajudar a tothom s'ha de plantejar a partir d'un mínim de decència i de dignitat.
Parlem d'ètica personal en l'ambient domèstic. L'ètica professional està lligada a la qualitat del seu servei, pel que cal el coneixement de la seva professió. No és suficient la bona voluntat. Els professionals treballen per organitzacions que tenen les seves línies i prioritats que es pot anomenar l'ètica de l'organització.

Com han de conciliar-se totes aquestes ètiques? Cal centrar la finalitat en l'internés de la persona que rep el servei ja sigui pacient, alumne, etc. Un incís: I quan les morals dels receptors no són respectables? Respostes: 1. Sempre, des de l'ètica cívica: dignitat més justícia. 2. Des de l'ètica personal, sempre si està dintre l'ètica cívica. Per exemple Evitar la mutilació genital femenina.
L'ètica de l'organització ha d'estar per sobre de la professional.

Ètica aplicada: Veure entre tots els professionals les recomanacions per acordar un determinat tema, sempre amb deliberació i arguments.

Els serveis socials del segle XXI es caracteritzen per no deixar ningú fora per raons de fragilitat (pobresa en general, violència)

La riquesa tapa carències emocionals.

Sobre la violència: la digital, la simbòlica i l'estructural.

L'edat és motiu de vulnerabilitat.

La dependència, és a dir, la manca d'autonomia i les malalties cròniques.

Tard o d'hora, tothom necessita ser acompanyat (benestar social).

Estigma: quan s'utilitzen els serveis socials, hi ha gent que sent pobre o desgraciada, quan realment es tracta d'un tema de justícia, de drets, de dignitat.

Benestar social ha de crear capacitats i mesures socials, no donar només recursos econòmics.

Atendre la pobresa hereditària, per exemple.

Ens necessitem els uns als altres.

Biopolítica: es practica quan es prenen decisions sobre la persona quan ella no és capaç de prendre-les.

En els espais de reflexió dels Serveis Socials es creen protocols relacionats també sobre els riscos a assumir i els mals a evitar. Sovint, Benestar Social ha de treballar en l'àmbit de la família, del barri o del poble.
             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada