dijous, 17 de desembre del 2015

SOBRE LITERATURA A L' ANTIGA FÀBRICA DAMM



Dissabte 12 de desembre de 2015, es va celebrar una nova edició del Mercat de Nadal del Llibre al recinte de l'antiga fàbrica de cervesa Damm del carrer Rosselló de Barcelona.

Durant tota la jornada es van fer conferències, venda de llibres, van haver-hi actuacions musicals, etc.

La festa té la voluntat d'arribar a convertir-se en una espècie de Sant Jordi d'hivern i, aquest any la massiva afluència de públic, sembla que assenyali un bon auguri.

Entre les moltes xerrades, vaig assistir, entre el matí i la tarda a les d'aquests escriptors, que presentaven els seus llibres:

Xavier Bosch, Silvia Soler, Fernando Savater, Najat El Hachmi, Clara Usón, Jaume Fabregà, Toni de la Torre i Núria Picas.

Les presentacions van ser interessants, no tan sols per conèixer els llibres dels autors sinó perquè ells, els autors, van aportar comentaris i anècdotes que van amenitzar els actes.

Xavier Bosch, al costat de Silvia Soler, va parlar de la seva premiada i exitosa novel.la "Algú com tu".

En aquest llibre Bosch explora un univers que ens revela veritats autèntiques a través de personatges únics perquè « a vegades, potser, a la vida, t’has d’allunyar dels carrers per on passes sempre per adonar-te que hi ha altres camins que val la pena explorar». Se n’extreu la idea que és necessari viure els sentiments a raig, encara que puguem perdre.

Silvia Soler, va presentar el seu llibre "Un any i mig"-

És el temps a la vida d'una família contemporània, amb uns pares acabats de jubilar i quatre germans, tres dels quals, per motius diversos, han de marxar de casa a buscar-se la vida. El gran és arquitecte i viu al Canadà, la segona, cuinera, viu a París, la tercera, oceanògrafa, viu a Mallorca, i el més jove, surfer, és l'únic que viu amb els pares. Durant aquest lapse de temps veurem com evolucionen els personatges i què els va passant.

Els dos autors van dialogar una bona estona, contrastant els seus punts de vista sobre l'amor en general i posant el zoom en l'amor de parella.

Sílvia va destacar la fidelitat com un valor importantíssim en aquesta qüestió, mentre Xavier, va mostrar-se més partidari d'actuar seguint els sentiments que ens poden afectar en cada moment de la vida, amb totes les conseqüències.

Fernando Savater, va presentar el que va dir que serà el seu últim llibre. "Aquí viven leones". El motiu, la mort recent de la seva dona i col·laboradora Sara Torres, que per a ell ha estat el motor que ha impulsat l'obra literària realitzada últimament.

En "Aquí viven leones" Fernando Savater fa de divulgador de la literatura i el pensament. A través de vuit viatges, il·lustrats presenta l'obra i la vida de Shakespeare, Valle,Inclán, Poe, Leopardi, Agatha Christie, Reyes, Flaubert i Zweig.

Sobre el nom del llibre, va explicar que està tret de l'expressió que s'utilitzava quan el món encara a mig explorar anomenava així a les parts de la Terra on no es coneixia l'existència d'humans.

Anècdota: Es veu que en un acte de la presentació d'aquest llibre, una persona li va comentar que es pensava que el títol feia referència als "leones" per referir-se als que llegeixen molt.

Najat El Hachmi, escriptora marroquina, va parlar del seu llibre "La filla estrangera".

"La filla estrangera" narra l’entrada en la vida adulta d’una noia nascuda al Marroc i criada en una ciutat d’interior de Catalunya. És la història de la seva rebel·lió personal, del dilema que comporta el fet de sortir o no sortir del món de la immigració i del dur conflicte intern que suposa trencar l’estret vincle emocional que la uneix amb la mare.

La presentació la va fer acompanyada de Clara Usón. Les dues van parlar de la situació que viuen actualment els musulmans al carrer.

La Najac va comentar que experimenten certa por davant l'augment del racisme i la xenofòbia. Els comentaris que reben de la gent són cada vegada més discriminatoris amb acusacions de fanàtics, anacrònics, etc. Són les repercussions dels actes terroristes que estem veient ara mateix.

Va comentar l'experiment fet per una cadena holandesa de TV. que van folrar un exemplar de la bíblia amb les cobertes de l'alcorà. Van sortir al carrer i llegien, a persones escollides a l'atzar, directament del llibre fragments de l'antic testament on surten episodis d'extrema violència i odi a altres pobles. La gent, escandalitzada acabava corroborant que l'islam era una religió ultra perillosa i violenta. Quan, davant del que afirmava això, se li descobria que el que s'havia llegit corresponia a la bíblia, les cares d'estupefacció eren indescriptibles.

Sobre el tema, Clara Usón va comentar que ara, els musulmans, ocupen el lloc que van ocupar els jueus i els comunistes, quan es va produir la seva criminalització general i consegüent persecució. Es pregunta sobre la responsabilitat que en aquesta criminalització general poden tenir també les opinions públiques manifestades en tots els mitjans de comunicació. Va citar, per cert, el paper que està jugant una coneguda tertuliana catalana que apareix constantment a la ràdio i a la televisió,

Clara Usón, va parlar del seu llibre "Valor"

En "Valor" conviuen, diversos temps i herois: una dona de mitjana edat recentment divorciada i exdirectora d'una caixa d'estalvis que afronta, amb una filla adolescent, gogó de discoteca, la seva exclusió social per haver venut preferents; un militar republicà i el seu aliat aristòcrata, “fi de raça”, que participen en la revolta de Jaca al desembre de l'any 1930; un monjo franciscà croat que col·labora en l'extermini de serbis, comunistes, jueus i ortodoxos en un camp de concentració durant la II Guerra Mundial; i, finalment, un jove gigoló d'origen libanès a les platges hivernals de Benidorm.

Va explicar la "creació" de Croàcia a la segona guerra mundial per part de Hitler i Mussolini amb la intenció de rellançar una nació de raça ària comptant amb l'activa participació de l'església catòlica. La població sèrbia que vivia en el territori croat, que era nombrosa, va ser tractada pel feixisme de la següent manera: un terç van ser assassinats, l'altre terç, deportats i l'altre convertits al catolicisme per la força (pistola al cap).

Jaume Fàbrega va presentar el seu llibre "La cuina modernista" - Obrers, menestrals, burgesos i indians-

En aquest llibre, l'historiador Jaume Fàbrega explica què menjaven i què bevien en aquella època tant els menestrals i els obrers com els burgesos o els indians més adinerats, què es podia comprar a les botigues de queviures, i quins menús oferien les fondes i els restaurants més luxosos del moment.

Va comentar que la burgesia catalana, pendent de com es vivia i es menjava a França i més concretament a París i també a altres països europeus, com Itàlia, va imitar aquell estil de viure, beure i menjar, que, curiosament també va influir en alguns detalls del menjar de les classes populars.

Va parlar dels canelons com un plat d'origen italià que va arrelar a Catalunya i que encara està ara entre les menges predilectes dels catalans de qualsevol edat i condició social.

Toni de la Torre, va parlar del seu llibre "J. J. Abrams - La teoría de la caja"

Lost, Star Wars, Star Trek, Súper 8, Fringe, Missió Impossible... Tots aquests títols tenen alguna cosa en comú: el nom de J. J. Abrams. El jove creador de la sèrie que va posar potes enlaire el món de la televisió s'ha convertit en una figura clau en el desenvolupament de les noves ficcions i ha revaloritzat sagues del calibre de Star Wars o Star Trek. En aquest assaig, Toni de la Torre dóna les claus per entendre al guionista alhora que fa un retrat sobre un home apassionat que ha sabut transmetre al gran públic el seu amor per les històries i pel misteri com a motor artístic.

Núria Picas destacada atleta, va parlar del seu llibre "Córrer per ser lliure". La va acompanyar i presentar l'escriptora Empar Moliner.

Picas, campiona del món de la Ultra Trail World, s'ha convertit en un referent per a esportistes, amants de la natura i tot tipus de persones que admirin l'esforç de superació. En aquest relat narra el seu recorregut esportiu des de la seva filosofia de vida, basada en la perseverança, la mentalitat positiva i la força de voluntat per superar obstacles.

2 comentaris:

  1. Deu n'hi do, quin dissabte cultural més ben aprofitat!. Me n'alegro.
    És d'agrair el concís resum que fas de cada llibre. Resulten molt interessants.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Feia goig veure tanta gent omplint els espais per escoltar a tants escriptors que a més de anar a vendre els seus llibres van aportar comentaris i anècdotes interessants.

      Elimina