dissabte, 26 de setembre del 2015

"LES TECNOLOGIES PORTEN CAP A UNA NOVA DEMOCRÀCIA?"

Dimarts 22 de setembre, al Palau Macaya de Barcelona, es va fer, sota aquest títol, una conferència en què van ser els ponents:
Ramon López de Mántaras, director de l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial-CSIC Campus UABE.
Eva Anduiza, professora de ciència política-UAB i
Pere Vallès, economista i conseller delegat de Scytl
Va fer de moderador Santiago Ramentol, professor i director del Laboratori de Pensament Prospectiu UAB

Els temes tractats van ser de gran interès.

L'expert en intel·ligència artificial va encetar el seu torn amb el que va ser la idea-força, amb independència de cada un dels punts comentats: la base per una nova democràcia, molt més desenvolupada que la que tenim, ha de ser l'educació de la gent: cultura, sentit crític, formació i participació. Dit això va comentar que determinats poders malmeten l'esperit democràtic. Com primer exemple i ja parlant d'intel·ligència artificial, va fer referència a un Congrés internacional d'especialistes d'aquest tema que es va celebrar a Buenos Aires fa molt poc temps on es va parlar d'un drone que està programat per atacar i destruir objectius de forma autònoma, és a dir, sense la participació directe de l'home. 

Tots els participants, entre ells el ponent, van signar un document en contra d'aquest artefacte. Tot i això ell creu que desgraciadament aquesta arma s'utilitzarà. 

Va esmentar la potència econòmica que te la industria armamentística mundial que mou bilions d'euros.

Es va referir també al desenvolupament d'eines cibernètiques que podran decidir autònomament a l'hora de escollir un determinat programa polític o candidat a partir dels paràmetres de tot tipus que entraran en el "sistema"

La professora de ciència política, va abordar, entre altres temes les diferents possibles millores respecte al sistema de democràcia representativa, per fer-la més participativa i afinar més a l'hora d'escollir els representants polítics. Hi ha molt camí a recórrer i molts són els pros i els contres que es troben en cada opció. 

Va assenyalar que de l'actual model hi ha molt d'aprofitable. Es va parlar també de consultes i referèndums, eines que amb les modernes tecnologies són més factibles de portar a la pràctica.

El representant de l'empresa Scytl, que per cert portarà tota la part informàtica a les pròximes eleccions generals, va explicar com la informàtica actual està col·laborant per evitar el frau en les eleccions. La implantació en països on aquest es produeix a gran escala, ha aconseguit minimitzar el problema.
També es va tocar el tema del vot electrònic, la confidencialitat de les dades, etc.

En qualsevol cas, les noves tecnologies estan al servei de la gent i la democràcia només es millorarà si la gent s'informa degudament, es capacita per discernir i, a més participa activament en la cosa pública.

1 comentari:

  1. Assistir a aquests actes sovint em fa una mena de yu-yu.
    Hom s'estima més no capficar-se en segons quins temes si vol dormir tranquil.
    Però són interessants els teus apunts. Gràcies.

    ResponElimina