dilluns, 19 de maig del 2014

"QUÈ POT APRENDRE L’ESSER HUMÀ DELS ANIMALS?"


Dintre del cicle de conferències per celebrar el 30é aniversari de la col·lecció Metatema de l’Editorial Tusquets, Frans de Waal, eminent etòleg, uns dels més importants especialistes en grans primats i una de les 100 persones més influents del món el 2007, segons la revista Time, va donar una interessant conferència a l’Auditori de la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, aquest passat dia 12 de maig.

La resposta al títol que encapçala la conferència és la que es refereix als aspectes relacionats amb l’ètica i la moral, gairebé mai vinculades als animals.

Sempre s’ha pensat que la moral és una característica que ve d'estaments superiors. Els religiosos, de Déu; els racionalistes, que és producte de la raó humana i els científics que prové del desenvolupament de les ciències.

Frans de Waal, descarta les tres opcions. La primera perquè no sent creient ni ateu ni agnòstic (es defineix com apateista – no li interessa entrar en les disquisicions sobre si Déu existeix o no -) senzillament no la contempla; la segona perquè els comportaments morals i ètics es manifesten també fora de la racionalitat i la tercera perquè no acaba de refiar-se dels científics quan es parla d’ètica i moral.

Segons els seus estudis, corroborats amb centenars d’experiments, la moral i l’ètica tenen com a base l’empatia i les emocions i aquests atributs es troben en determinats animals, sobretot en els grans simis. A certa distancia, també trobem indicis en els elefants, els gossos i els dofins, per exemple.

Dintre dels grans simis, els que mostren una proximitat més gran als humans són els bonobos, una espècie que conviu amb unes pautes que vénen a demostrar que amb l'escala evolutiva, a més de les característiques fisiològiques, també han arribat a nosaltres els valors morals.

 Els bonobos, llargament estudiats per de Waal, no han arribat mai a matar-se els uns als altres per grans que hagin sigut els seus conflictes (en això es mostren molt superiors als humans). En canvi, els ximpancés si. Les disputes les tanquen amb gestos de reconciliació i la pràctica del sexe, sense distinció de gèneres.

La empatia és una característica d'aquests animals, que son capaços de sentir compassió pels altres membres de la tribu i practicar la consolació davant la desgràcia dels seus companys. A partir de l'empatia i la consolació tenen desenvolupat el sentit de la justícia (són sensibles a la desigualtat) i de la col-laboració per obtenir objectius treballant conjuntament.

La gran quantitat d'exemples amb imatges i vídeos que el conferenciant va oferir durant la seva intervenció, van fer les delícies dels als assistents.

Tot pelgat, està recollit amb el seu últim llibre "El bonobo y los 10 mandamientos" que, sens dubte, ha de resultar interessant i entretingut.

Imatges baixades d'internet

4 comentaris:

  1. Interessant conferència aquesta, i pe'l que dius, singular persona el conferenciant. Gràcies per compartir-la.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En sap un munt d'aquest tema i ho explica d'una manera molt amena. La conferència va ser en anglés, però vam tenir la sort d'una traductora simultània boníssima.

      Elimina
  2. La confirmació del què expliques en els teus apunts queda reflectida perfectament en les expressives imatges que acompanyes. Molt interessant. Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs els vídeos que es van projectar durant la conferència, ens van deixar a la vegada que sorpresos per la manera d'actuar dels bonobos, molt pensatius. Personalment vaig arribar a la conclusió que potser faríem bé copiant alguns dels seus recursos per viure més en pau i més contents.

      Elimina