divendres, 24 d’octubre del 2014

SALUT I MEDI AMBIENT


Manel Esteller,  Jordi Sunyer i  Carme Borrell, tres destacades personalitats (feu clic sobre els seus noms per conèixer la seva trajectòria), van ser els protagonistes e la Sala d’Actes del Palau Macaya, d’una conferència-col·loqui sobre aquest tema el dia 23 d'octubre de 2014. La moderadora: Milagros Pérez Oliva.

De tot el que es va dir, molt i interessant, aquests podrien ser els punts més destacats:

Les investigacions sobre càncer i malalties neurològiques assenyalen la relació que hi ha entre el medi ambient i aquests dos grans problemes. El càncer es combat cada vegada amb més èxit. Avui es pot parlar d’un 60% de curacions que d’aquí a deu anys rondaran el 70%. En canvi les que afecten el cervell estan creixent i els resultats de les investigacions són menys reeixits.

Quan es va descobrir la seqüencia de l’ADN, es van crear moltes expectatives sobre la utilització de la genètica per guarir malalties. La qüestió és que haver descobert el “llibre de la vida” com es va anomenar aquest èxit científic, ens mostra una cadena de milers de gens, però encara en sabem poc de les seves característiques i comportament. 

Per tant això va per llarg. L'epigenètica, en canvi,  permet avançar amb més rapidesa; és a dir l'estudi de com influencien determinats factors bioquímics en els gens.

El canvi climàtic és un fet provat i molt preocupant. Les grans ciutats, on es concentra la major part de la població mundial, és precisament on trobem un deteriorament més gran del medi ambient derivat en part d'aquest fenomen.

Es constata un augment de la temperatura mitjana de la Terra de dos graus a curt termini, com a mínim, i només coneixen alguns dels seus efectes.

De moment, a part dels fenòmens meteorològics d’extraordinària virulència que es van produint de forma cada vegada més freqüent, ja ens consta la desaparició d’espècies vives diverses.

La presa de decisions per canviar les emissions de gasos nocius, de fomentar hàbits saludables, d’eliminar substàncies tòxiques, etc. és un procés lent a causa de la dificultat per desmuntar grans interessos econòmics.

Com a exemples: fa molts anys que hi ha estudis seriosos sobre la toxicitat del tabac. Fins fa poc no s’han pres mesures. Al darrere hi ha les grans empreses tabaqueres. Igual passa amb la contaminació derivada de la combustió dels derivats del petroli i els interessos de les empreses petrolieres.

A més, les grans convencions per lluitar contra la contaminació, des de Kioto, han resultat un gran fracàs.

Els cotxes, en les grans ciutats, són els principals responsables de la contaminació atmosfèrica, però a escala mundial, són els gasos procedents de la ramaderia els que n'envien a l'atmosfera més quantitat. D’aquí les recomanacions de consumir menys carn, que repercutirà també en la millora de la salut.

Seria necessari un nou plantejament de la governança a escala mundial, per aconseguir implantar a tot arreu polítiques per millorar el medi ambient i les desigualtats socials i això, de moment està lluny.

Actualment, des de el punt de vista polític, es prenen mesures a curt termini, ja que els governants tenen les pròximes eleccions al cap de pocs anys, quan les polítiques de millora a la qual ens estem referint s’han de prendre mirant horitzons a 30, 50, 100 anys.

La gran pregunta: hi serem a temps d'evitar que la situació es faci insostenible i irreversible?

Infograma baixat d'internet

2 comentaris:

  1. La pregunta final segurament no té resposta.

    Entenc que t'ho deuries passar d'alló més bé en la conferència, vist el curriculum i la categoria dels ponents.

    També és de sentit comú que les polítiques i els projectes que sobre el tema es duen a terme haurien d'ultrapassar els temps de durada dels governants, sigui qui sigui, i estar per sobre de la politiqueria que ens envolta.

    A veure si poc a poc ens anem concienciant tots plegats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Diuen que quan els problemes afectin molt directament als de les poltrones i els faristols, les coses començaran a canviar....

      Elimina