dilluns, 5 de maig del 2014

"DEL SEXE A LA INTEL-LIGÈNCIA: DUES SOLUCIONS DIFERENTS A UN MATEIX PROBLEMA"


D' abril a juny, el cicle Visions de Ciència de les Biblioteques de Barcelona girarà al voltant de llibres que relacionen disciplines tan diferents com la física, l'art, la biologia, l'economia, les matemàtiques...
És tracta de llibres publicats per Tusquets Editores, a la seva col-lecció "Metatemas" que aquest any compleix el seu 30 è aniversari i que per celebrar-ho, alguns dels cientifics que hi  han publicat, explicaran les seves teories en un cicle de conferències.

Si voleu conèixer el programa, cliqueu aquí.

Sota el titol "DEL SEXE A LA INTEL-LIGÈNCIA: DUES SOLUCIONS DIFERENTS A UN MATEIX PROBLEMA", Ambrosio García Leal, biòleg i doctor en Filosofia de la Ciència, va encetar el cicle a la Sala d'actes de la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona, el dia 28 d'abril passat va donar la primera de les conferències.

La conferència va ser força interessant, tot i que el títol recull només parcialment el contingut de la mateixa, que va girar sobre la teoria de la evolució de les espècies, els seus punts conflictius i les aportacions del propi Doctor García Leal.

Començà amb dos comentaris curiosos:

1.- El sexe i la intel-ligència han estat el èpoques passades en pols oposats, fins a tal punt que en temps de Newton, els científics habien de ser cèlibes.
Analitzant l’evolució d’aquests dos conceptes, sembla hi ha punts en comú . Quan la reproducció és produeix amb l’aportació de material genètic del dos gèneres de la manera com fem els mamífers, per exemple, s’arriba a l’aparició de cervells més desenvolupats.

2.- Ell, com tants altres científics o no científics, es preguntava perquè actualment segueixen existint formes de vida molt primàries (microbis, virus, algues, etc) que sembla que no han evolucionat en milions d'anys al costat d'espècies, que a partir d'aquestes o altres formes primàries si que han evolucionat fins arribar a l'ésser humà.

Segurament per això mateix, fa molt temps que els científics es resisteixen a admetre que l'evolució segueixi una adreça "ascendent". A la pregunta: en quina adreça avança l'evolució?, autors com Richard Dawkins o Stephen J. Gould, enfrontats en altres qüestions, coincideixin a comparar l'evolució amb un camí erràtic. 

García Leal aporta la noció de «bomba de complexitat»; aquesta promou la plasticitat fenotípica o capacitat de modificar la fisiologia, l'anatomia o el comportament segons els requeriments del mitjà sense modificació de la genètica, i permet comprendre per què els organismes semblen allunyar-se cada vegada més de la complexitat mínima i aconsegueixen enfrontar-se de manera eficaç a entorns impredictibles.

També introdueix un nou concepte de la individualitat darwiniana, compatible amb la integració dels individus en associacions cooperatives susceptibles de ser afavorides per la selecció natural. 

Conclou que a l'hora d'independitzar-se de la incertesa ambiental, el sexe i la capacitat d'aprendre exerceixen un paper fonamental.

Imatge baixada d'internet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada