Data, lloc i ponents: 22 abril 2014 al Palau Macaya de Barcelona.
Ponents:
Dr. Martí Boada, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals. UAB.
Dr. Joan Martínez Alier, catedràtic d'Economia i Història. UAB
Dr. Joan David Tàbara, membre del Global Climate Forum i investigador de l'ICTA-UAB
Dr. Jordi Pigem, filòsof de la Ciència i escriptor.
El resum d'aquestes intervencions consistirà en unes lleugeres pinzellades del que cada un va dir, a partir de les quals, podem encetar les nostres pròpies reflexions.
1.- El Dr. Boada va parlar de Mediterraneïtat com a territori amb una gran disponibilitat lumínica i austeritat hídrica. Destacà els seus valors culturals i paisatgístics i un determinat complex d'inferioritat, precisament en aquests dos aspectes, dels seus habitants vers el Nord, complex que evidentment critica i desmunta.
2.- El Dr, Martínez Alier, mostra el mapamundi que s'ha confeccionat, i que encara està en desenvolupament, dels conflictes ambientals ocasionats per injustícies i relacionats amb la mineria, la biomassa -desforestació - i el petroli. En l'origen dels problemes hi ha l'anomenat metabolisme social: cada vegada es demanda més energia, més aigua... És imprescindible potenciar les energies renovables: sol, aigua, vent.
Les actuals són finites i contaminen. Cremem petroli, avancem amb extraccions cada vegada més complicades i poc efectives i incrementem la contaminació. Dels conflictes que sorgeixen i seguiran sortint relacionats amb aquesta manera de fer, aniran creixent alternatives molt més sostenibles.
3.- El Dr. Joan David Tàbara, planteja el fet que la societat sol donar respostes molt simples a qüestions molt complexes i això és un error. Posa diversos exemples: davant qüestions metafísiques o polítiques, molta gent s'apunta a la religió, al futbol, al nacionalisme...
En qüestions pràctiques, s'ha vist l'error de dedicar grans extensions a cultius i collites únics, davant les avantatges de fer cultius i collites diversificades.
Parla que l'art, per exemple, dona sentit i la ciència explica i que cal trobar sistemes integrats de solucions que siguin compatibles. Apareix aquí el concepte de resiliència.
4.- El Dr. Pigem fa una exposició sobre el consumisme i la seva incapacitat per proporcionar més felicitat a les persones. Cal actuar sent conscients de l'impacte que tenen les nostres activitats tant en el medi ambient com en l'àmbit personal.
Imatge baixada d'internet
Interessants els teus apunt.
ResponEliminaVeig que els ponents eren de primera fila. Deus d'haver disfrutat.
Gràcies per compartir.
Es va fer curt. Encara que van estar més de tres hores, algunes intervencions ja haguessin merescut, individualment, aquesta durada.
Elimina