dilluns, 25 de novembre del 2013

L'ART URBÀ I ALTRES EXPRESSIONS CULTURALS COM A EINA DE REIVINDICACIÓ EN LA REVOLUCIÓ EGIPCIA




Conferència a càrrec de Èlia Romo-Terol, doctoranda de l'Àrea d'Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona, i Marta Ballesta, llicenciada en Humanitats i Periodisme.

Data: 22 novembre 2013; lloc: Sala d'Actes del CC. La Sedeta.

Acte inclòs en la XX Setmana Cultural "Gràcia amb els pobles àrabs mediterranis"

L'esclat de la revolució a Egipte va tenir un reflex importantíssim als murs de les principals ciutats del país.

A Egipte fins aquest moment no hi havia tradició de grafitis, però els artistes urbans van adonar-se que la influència dels seus treballs en la població era molt important. Ells i els caricaturistes de diaris i revistes van fer visible a una gran part de la població amb dificultats per accedir als textos escrits, tot el que estava passant.

Es denunciaven els abusos i les mentides del poder, l'extrema violència i persecucions que anaven patint els que plantaven cara. De fet, molts d'aquests artistes han estat víctimes de la repressió de les "autoritats".

Les denuncies a través dels grafitis i caricatures van arribar també a la qüestió de l'assetjament sexual que pateixen les dones egípcies, en un percentatge molt alt.

En la petita mostra d'aquests treballs que he trobat a internet, es pot apreciar el que ha quedat explicat.

Les conferenciants que han viscut en persona el procés, van trametre a l'audiència la interpretació de moltes d'aquestes pintures i dibuixos.



1 comentari:

  1. Personalment jo desconeixia l'esclat i la importància de l'art urbà en la revolució egipcia, que sembla que ha estat motiu suficient com per impartir la conferència que ens dius. Les tristes noticies que ens segueixen arribant saben molt greu perqué el poble, com en general totes les poblacions del món, no es mereixen el que els hi està passant. Nosaltres, sense anar més lluny, no som una excepció.

    ResponElimina