Etiquetes
- Art urbà (1)
- Astrobiologia (1)
- Biologia (5)
- Ciències del mar (1)
- Cinema (2)
- Ecologia (4)
- Educació (7)
- Esport (1)
- Evolució (9)
- Filosofia (12)
- Fisiologia (1)
- Genètica (4)
- Literatura (6)
- Medi ambient (4)
- Medicina (9)
- Música (2)
- Neurociència (6)
- Política (16)
- Psicologia (5)
- Societat (25)
- Sofrologia (1)
- Teatre (1)
divendres, 16 de novembre del 2012
EDUCAR EN IGUALTAT
Aquest és el títol de la conferència que l'escriptora Gemma Lienas va donar el passat 12 de novembre a la Sala d'Actes de la Biblioteca de la Sagrada Família, de Barcelona.
Les primeres paraules de la conferenciant van ser per constatar les grans desigualtats que encara avui existeixen entre homes i dones quan ens referim, per exemple a representativitat en determinats nivells de poder (polític, econòmic, etc.); quan parlem de violència de gènere, de diferències de salaris pel mateix treball, etc.
També es va referir al masclisme que també avui dia es veu en els Instituts d'ensenyament, tan per part dels nois com per part d'algunes noies. El sistema segueix propiciant encara les causes que el produeixen.
Les diferències per raó de sexe són biològiques i per tant immutables, però les diferències per raó de gènere són culturals i és aqui on cal seguir treballant per que aquestes no es produeixin.
Per corroborar aquesta última afirmació, ens podem fixar en que Rousseau, per exemple, fa només 300 anys, deia que les dones estaven preparades per cosir però no pas per llegir.
També, al segle XVIII, s'afirmava que les dones que estudiaven quedarien estèrils.
Durant molt de temps els estereotips de gènere estaven predeterminats en els següents àmbits:
-Trets personals
-Ocupacions laborals
-Conductes
-Aparença física.
Els estereotipis s'imposen per imitació del que es veu a la família, a l'escola i als mitjans de comunicació.
La mirada androcèntrica que s'ha donat i encara es dona a multitud de fets socials la tenen tan els homes com les dones, degut al sistema que la propícia.
La conferenciant va fer referència a la "regla de la inversió". Consisteix en imaginar situacions que es donen i que ens semblen normals, capgirant els protagonistes. Per exemple, la reunió del G-20. Hi ha 18 homes i 2 dones. Imaginem que fossin 18 les dones i només 2 homes... sense comentaris.
Va assenyalar alguns llibres d'interès relacionats amb el tema:
"El valor del tiempo"; "La meitat d'en Jan": "El diari lila de la Carlota".
El treball per seguir avançant en l'igualat de gènere passa per combatre la invisibilitat de les dones: per donar models vàlids que projectin imatges de futur pel ple desenvolupament; ensenyar a ser crítics i aprendre a reconèixer les discriminacions; aplicar sovint la "regla de la inversió"...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada