divendres, 9 de març del 2012

¿QUÈ FA EL CERVELL QUAN NO FA RES?


Conferència del Doctor Gustavo Deco, neurociètific.

Títol de la conferència: Què fa el cervell quan no fa res?

Lloc: Centre Cultural Teresa Pàmies (Urgell, 145, Barcelona)

Data: 6 de març de 2012.

El cervell de tots els animals és un òrgan complicadíssim, del qual encara no ho sabem tot ni de llarg.

De fet, els neurocientífics diuen que si una teoria sobre aquest tema es manté vigent un any, es pot considerar un èxit. "Si l'any que ve faig una conferencia sobre el que els hi parlaré avui, és possible que els hi digui el contrari del que escoltaran a continuació".

Per conèixer el cervell el que es fa es "mesurar". Amb els sofisticats aparells que hi ha avui dia, podem veure la seva forma, estructura, composició i funcionament. 

Sabem quines parts del cervell s'activen i quines no quan estem mirant una cosa, quan ens punxen un dit , quan fem un determinat moviment, etc. veient en una pantalla com es tenyeixen de vermell les zones actives a conseqüència d'una major oxigenació.

Fins fa tres anys es considerava que, en estat de repòs, l'activitat del cervell era mínima. Es registraven oscil·lacions elèctriques de baixa intensitat i així, totes les variacions que s'obtenien en les màquines de control quan s'estimulava el cervell, es considerava que eren el resultat, exclusivament, d'aquesta estimulació externa.

Vet aquí, però, que un dia es va descobrir que en estat de repòs, hi havia xarxes neuronals, aparentment inconnexes, que tenien una gran activitat.

De fet, reproduïen l'activitat de totes les funcions potencials del cervell. 

Algunes d'aquestes xarxes només s'activen en estat de repòs.
Això va impressionar molt als neurocientífics perquè les conclusions d'experiments anteriors quedaven parcialment desvirtuades.

Més endavant han descobert que les xarxes actives quan el cervell està en repòs, que repeteixo, es creia que no estaven connectades entre si, perquè eren de zones molt distants, realment si ho estan de connectades i el seu treball representa una ajuda important en l'adaptació del cervell per efectuar funcions diverses apreses en estat de vigília. 

Al final s'ha de concloure que la resposta a la pregunta que posa el títol a la conferencia és que de fet, el que fa el cervell quan "aparentment" no fa res, és MOLT.

Això ha obert una línia nova d'investigació en la que els científics hi confien per a trobar sol-lucions a problemes que avui dia encara no estan resolts.


A continuació un vídeo sobre el funcionament de les xarxes neuronals:

1 comentari: