dissabte, 3 de març del 2012

YASUNÍ. EL BUEN VIVIR. Una experiència pionera


Documental i taula rodona sobre la problemàtica de la Reserva de la Biosfera Yasuní, a l'Amazònia equatoriana, on es troba el 20% de les reserves de petroli del país.

El documental és d'Arturo Hortas i a la taula hi participen: Lucia Pazmió, cònsol General d'Equador a Barcelona; Joan Martínez Alier, Catedràtic d'Economia ecològica de la UAB; Leah Temper de l'equip EJOLT i el propi Arturo Hortas.


Lloc: Sala d'Actes de Casa Amèrica Catalunya (Còrsega, 299, Barcelona)

Data: 2 de març de 2012.

Aquest territori es d' una gran riquesa biològica i viuen, a més indígenes en plena harmonia amb la natura. 

Resulta que s'ha trobat que a sota mateix hi ha uns 875 milions de barrils de petroli. Les Companyies petrolieres voldrien començar l'extracció quan abans millor.

La notícia és que diverses organitzacions ecologistes, col-lectius de científics compromesos amb el medi ambient i el propi govern equatorià s'hi oposen per preservar l'entorn i col-laborar en la disminució de les emissions de CO2.

La proposta, que ha estat presentada a la ONU pel propi president del país consisteix en deixar el petroli a la terra i que la comunitat internacional pagui a l'Equador el 50% del cost que representaria l'extracció; diners que destinaria a investigació d'energies alternatives i a la conservació de la naturalesa.

La idea, que es manté ferma sobre la taula marca un punt d'esperança pel que significa de canvi de mentalitat, sobre tot en les altes esferes d'un govern, que a més ho és d'un país pobre.

Les dificultats que tindrà la proposta perquè prosperi seran moltes. Hi ha interessos molt poderosos per part de determinats països (Xina, per exemple), de Companyies ben conegudes i properes a casa nostra (Repsol) i els de alguns habitants de la zona que enlluernats pels diners que podrien arribar si es fa l'extracció, estarien disposats a la destrucció del seu propi habitat.

La divulgació de la proposta i dels arguments que li donen suport, haurien d'ajudar a que al final tot acabés bé pels interessos de la mare Terra.

Per una informació més detallada sobre el tema, cliqueu aquest enllaç: http://yasuni-itt.gob.ec/


També insereixo un tast de 5 minuts del documental:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada