dimarts, 14 de febrer del 2012

EL TEMPS I LA SEVA INFLUÈNCIA, FILOSÒFICAMENT PARLANT


Conferència de Pol Capdevila, professor de Teoria de l'Art i de la Imatge a la UPF.

Títol de la conferencia: Controlar el temps per construir persones: Ricoeur i Foucault.

Lloc: Sala d'Actes de la Biblioteca Miquel Llongueras de Les Corts. 

Data: 9 de febrer de 2012.

El temps com a concepte ha estat motiu de nombroses definicions i interpretacions per moltíssims filòsofs de tots els temps. 

El títol de la conferencia va quedar bastant desdibuixat al entrar el conferenciant molt a fons sobre el que aquests dos filòsofs pensaven sobre el temps cronològic. 

Es plantejaven, d'una banda que el temps potser no existia, ja que les tres situacions que el configuren, passat, present i futur en realitat no són. El passat ja no existeix; el futur tampoc i el present és redueix a un infinitèsim de moment. 

A partir d'aquí es planteja que el passat i el futur es poden portar al present, creant-se el present del passat i el present del futur. El primer gràcies a la memòria i el segon gràcies a imaginació. A més el present el podem flexibilitzar. Podem fer present un instant, una hora, un dia, etc. 

Serà pel que sigui però aquestes disquisicions se'm fan llunyanes i pesades. 

Després es va entrar en com l'organització del temps que ens ve imposada en la nostra societat moderna afecta la nostra personalitat. 

Aquí va posar tres exemples que van resultar il·lustratius: un fragment de la pelí-cula "Tiempos modernos" de Chaplin, i un estudi sobre el  temps que dediquen els visitants del Museu del Louvre a veure les obres exposades. 

També es va parlar de la percepció del pas del temps que pot ser tan diferent segons les circumstàncies.

Bé, la qüestió es que procurem organitzar nosaltres el nostre temps el millor que podem i ens deixin, per formar la nostra personalitat i gaudir de les nostres vivències de la millor manera possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada