dimecres, 14 de març del 2012

"NEUROCULTURA"


Conferència de la Doctora Maria Martínez de Lagrán.

Títol de la conferència: "Neurocultura" o com podem conrear el nostre cervell en una placa.

Data i lloc: el 8 de març de 2012, al Espai Escènic Tísner del C-C- Cotxeres Borrell (Viladomat, 2-8, Barcelona)

A pesar de lo delicades que son les neurones, s'ha pogut crear un espai esterilitzat i unes plaques d'un material especial, tipus vidre o metacrilat, per investigar el comportament d'aquestes cel.lules tan importants.

A partir de teixit de ratolins vius, es col-loquen neurones en aquestes plaques, que son alimentades amb substàncies líquides especialment pensades per a elles, de manera que, amb l'ajuda de potents microscopis es pugui veure com creixen, com es connecten, com s'alimenten, com moren i amb quin entorn es mouen.

Les projeccions del que veuen els científics descobreix un món fascinant.

Els estudis que es fan van encaminats a trobar sol-lucions per millorar les capacitats de les neurones de les persones afectades pel Síndrome de Down i altres problemes d'origen genètic.

Dels molts comentaris que va fer la Dra. Martínez en la seva exposició, destacaria el següent:

Naixem amb les neurones que tindrem al llarg de la nostra vida. Les neurones que van morint no son substituïdes per altres perquè no es reprodueixen.

Hi ha una excepció que es produeix a la zona de la memòria espacial  (la que ens fa recordar els llocs per on passem). Aquí neixen neurones noves que s'integren i s'activen perfectament.

El pas del temps fa que tinguem menys neurones i per tant, en principi, la nostra potencia intel·lectual disminueixi. Tot i això, activitats com la lectura, per exemple, provoquen en les neurones vives que els hi surtin una espècie de espines o petites branques que fan que augmentin les connexions interneuronals i podem mantenir l'activitat del cervell a un nivell molt acceptable.

Les neurones es configuren a partir dels gens i dels estímuls externs que rebem des de que naixem fins  l'adolescència. A partir dels 14 anys aproximadament, tamany i forma ja son pràcticament definitives.

A pesar de la complexitat de les investigacions, hi ha fonamentades esperances de anar trobant sol-lucions a problemes que ara sembla que no en tinguin. 


A continuació un vídeo que pemet apropar-nos al món de les neurones:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada