dijous, 29 de març del 2012

JORNADA CARDIOSALUDABLE


Conferència--Jornada Cardiosaludable impartida per professionals del Departament d'investigació cardiovascular de l'Hospital de Sant Pau.

Títol de la conferència: Cinefòrum cardiovascular; tast cardiosaludable i Dieta mediterrània

Lloc: Auditori del C.C. Sagrada Família

Data: 28 de març de 2012.

Sobre un muntatge de retalls de pel-lícules comercials i dades científiques en forma de gràfics, es va explicar el que quasi bé tothom ja sap sobre el cor, les artèries, les seves malalties, de com tractar-les i de com intentar prevenir-les.

Les estadístiques diuen el següent:

Que els problemes cardiovasculars son la primera causa de mort al món; que els països mediterranis la mortalitat és més baixa que en els països del Nord; que hi ha factors que els afavoreixen: obesitat, tabaquisme, hipertensió, colesterol elevat, sedentarisme, diabetis, estres, antecedents genètics, etc. i que uns bons hàbits alimentaris i fer exercici poden millorar les coses.

Fins aquí, cap novetat.

El que em va deixar més parat va ser quan ens van dir que entre el 40 i el 45% de les persones que es presenten als hospitals amb problemes greus de tipus cardiovascular, no tenen cap factor dels considerats de risc. Fa pensar això...

També em va sorprendre, però menys, que els nens d'avui dia presenten percentatges de colesterol molt elevats, el que vol dir que son candidats a patir patologies greus quan siguin adults, que sens dubte reduiran la seva esperança de vida teòrica.

Sobre la anomenada dieta mediterrània, el de sempre: Cal menjar molta fruita, verdura cereals integrals, oli d'oliva, fruits secs, poca carn roja, prendre una mica de vi negre o cervesa (diuen que és millor que el vi blanc perquè aquest sol portar més sucre); evitar greixos animals, sucre i  begudes alcohòliques que no siguin les anomenades.

Una vegada més, quan sento parlar de temes de salut,  ja sigui cardiovascular o de qualsevol altre tipus, em ve al cap una dita castellana que si la seguim, segurament gaudirem una bona salut tan física com mental 

 "MUCHO TRATO, POCO PLATO I MUCHO ZAPATO".

Lo de "mucho trato" assenyala que cal relacionar-se amb el màxim de persones possible. "El poco plato i mucho zapato" queda prou clar. 


Com a complement, insereixo un vídeo amb les paraules d'un cardiòleg mundialment reconegut: Valentí Fuster: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada