El 20 d'octubre passat, Manfred Spitzer, catedràtic de Psiquiatria i especialista en Neurociència i Neuroeducació i director de la Clínica Psiquiàtrica d'Ulm, Sttutgart, va exposar la seva teoria sobre la influència de les noves tecnologies en el cervell dels més joves.
Ho va fer a l'Ateneu Barcelonès, acompanyat del periodista Lluís Reales, que va conduir la xerrada en format diàleg.
Del que va dir, reprodueixo les idees força que va deixar plantejades:
1.- El desenvolupament del cervell es produeix en els primers anys de vida i és més important com més ric sigui el vocabulari que el petit vagi incorporant, quan més s'exerciti la memòria, l'hàbit de llegir i el sentit analític i crític.
2.- Els estris digitals com a base de l'educació durant la infància, va en sentit contrari de l'enumerat abans i per tant resulta molt negatiu en aquest període de la formació del cervell.
3.- Consultar-ho tot a través de Google, sense tenir coneixements previs, és absurd. En aquest punt també va incloure als adults. Va parlar del "Google morbós". Com a exemple: la consulta de qüestions mèdiques sense saber de medicina.
4.- Els que diuen que ara, amb els medis digitals es llegeix i escriu més que mai, segons Spitzer, no tenen raó. Es llegeixen trossets de textos i s'escriu també de manera comprimida. Després falla la comprensió d'un text llarg o d'un llibre, per exemple.
5.- Pels petits, millor la pissarra que la tauleta o l'ordinador. Millor que dibuixin amb paper i llapis que amb la tauleta; millor que juguin al futbol en viu i en directe amb els companys que a través d'un joc d'ordinador; millor que toquin la guitarra de debò que amb un simulador a la pantalla,
6.- El consum abusiu de TV és perjudicial per a la salut física i mental. Sobrepès i agressivitat són algunes de les conseqüències.
7.- La realitat és què el que realment és divertit i saludable és: el contacte personal i directe amb els altres i viure la natura,
8.- Les noves tecnologies són molt positives quan s'utilitzen per cervells que ja estan ben formats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada