dijous, 28 de juny de 2012

INSTITUT EUROPEU DE LA MEDITERRÀNIA - Cicle de cinema àrab


L'Institut Europeu de la Mediterrània  està fent un cicle de pelis actuals, de qualitat, feta per àrabs, sobre el món àrab. Després de cada projecció s'enceta una xerrada amb col-loqui conduïda per persones molt coneixedores del tema. Molt recomanable.

Aquest dimecres dia 27 de juny, s'ha projectat "La sal del mar" (Meleh hedha baher) de Annemaria Jacir.

Es desenvolupa l'any 2008 en els Territoris Palestins.

La sinopsi és aquesta:

Soraia, 28 anys, nascuda i educada a Brooklyn, decideix tornar per instal·lar-se a Palestina, país del qual la seva família va haver d'exiliar-se el 1948. Tan bon punt arriba a Ramala-la, Soraia intenta recuperar els diners dels seus avis congelats en un compte bancari a Jaffa, però es troba amb el rebuig frontal del banc.

 El seu camí s'encreua amb el d'Emad, un jove palestí que, ben al contrari que ella, només desitja sortir d'allà per sempre. Per fugir dels problemes que pateix el país i aconseguir la llibertat, Soraia i Emad no tindran altre remei que assumir el seu destí sense por i, fins i tot, transgredir la llei.

En aquesta cursa cap a la vida seguirem les seves petjades a través del que queda de la Palestina perduda.

La peli ha estat premiada en nombrosos certàmens de tot el món entre ells Cannes i Donosti, i realment és molt bona.

En el posterior col-loqui, Hesham Abu Sharar,  palestí, professor d'àrab, va explicar amb infinitat de detalls l'origen, l'actualitat i el possible futur d'aquest tràgic conflicte, que viuen amb dolor, ràbia i impotència els palestins.

Per ell, el futur més desitjable passa perquè a partir d'una pressió internacional sobre Israel, que es pot produir des de els canvis polítics que s'han iniciat en els països àrabs i que poden influir en la posició dels EUA i d'Europa sobre la política d'Israel, s'acabi aconseguint un sol país on tots els seus habitants, palestins i jueus, siguin ciutadans en igualtat de drets i amb llibertat...i això sense guerra. Tant de bo un dia sigui així.

El  tràiler:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada