diumenge, 21 de juny del 2015

TECNOLOGIES PER TRANSFORMAR L'ENVELLIMENT: "ROBOT & FRANK"


Es tracta d'un cicle de cinefòrum que a través de sis pel·lícules escollides i relacionades amb el tema, proposen una reflexió sobre la influència que pot arribar a tenir la tecnologia d'última generació d'aquí a poc temps en el dia a dia dels vells.

El cicle l'ofereix l'Obra Social La Caixa i es presenta al Palau Macaya del Passeig de Sant Joan de Barcelona.

La primera peli que s'ha projectat (el 19-6-2015) presenta un home gran que viu sol prop de New York, que ja comença a patir els lapsus de memòria que fan complicat organitzar-se la vida. El fill el visita un cop per setmana i la filla treballa viatjant per tot el món.

El fill, persona molt ocupada, i que viu lluny del pare, compra per a ell un sofisticat robot que li farà el menjar, netejarà la casa, estarà pendent de la seva salut i l'acompanyarà on ell vulgui.

D'entrada el refús de l'home al robot és total, però a poc a poc, quan veu no solament la seva eficiència, sinó que pot interactuar amb ell, li acaba resultant imprescindible.

Arribarem a aquestes situacions?. Els conductors del col·loqui, coneixedors d'aquests temes tecnològics, ho donen pràcticament per fet, tenint en compte que la majoria de vells volen viure el màxim de temps possible a casa seva i que el sistema actual de vida fa que molts d'ells, es trobin sols.

El robot, però no és humà i per tant, mai podrà substituir l'escalfor de les persones de carn i ossos que podrien cuidar l'home vell. Tot i així, com a nota sarcàstica de la peli, quan la filla va a passar una temporada amb el pare amb la intenció de quedar-se amb ell, resulta que cuina, neteja i es relaciona amb l'home molt pitjor que ho fa el robot.

Ciència-ficció relativa, ja que a la vista de com evoluciona la tecnologia, tothom ho veiem més que possible.

En el col·loqui es va parlar de com notem la influència dels avenços tecnològics (telecomunicacions, comoditats, desplaçaments, etc.

De fet només cal pensar com reaccionarien els nostres avis o besavis davant d'una senzilla rentadora automàtica que tant ha facilitat la tasca de rentar la roba. No parlem, doncs, de la tele, la informàtica, els climatitzadors, els ascensors, etc., etc.

1 comentari:

  1. Un altre tema que pot ser creïble. Però potser els qui creuen que és possible deixen de banda altres aspectes essencials, com que la intel·ligència d'un robot i la humana s'assemblen com un ou a una castanya. És la meva opinió.

    ResponElimina